First Tank Journal! 29 gal. planted - Page 4 - Betta Fish and Betta Fish Care
Like Tree7Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #31 of 70 (permalink) Old 08-01-2013, 08:05 AM Thread Starter
Member
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 44
Quote:
Yay for clear water! Do you have one of those Top Fin heaters?
Yay indeed! And yes it is actually, it's a Top Fin 150 watt. It seems to be acting more normally now, I think part of it is that it gets really cold at night (yes it is summer, we don't have AC, so we open all the windows at night to get the house cool. For instance now (6:02 AM) it's 18 C, but it's not uncommon to get to 16 C)... So I *think* it's working... But I'll keep observing it and see what happens.
spreadtoothinly is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #32 of 70 (permalink) Old 08-01-2013, 07:27 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 44
Now the heater seems to be working properly. I was thinking of putting in a bit of fish food, to "kick-start" the cycle. Is this a bad idea?
spreadtoothinly is offline  
post #33 of 70 (permalink) Old 08-02-2013, 09:27 AM Thread Starter
Member
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 44
Ok, I just tested the water in the tank today, the results are a bit different...
Nitrate: 0 ppm
Nitrite: 0 ppm
pH: +7.6
High Range pH: 8.2 (?! it was high before, but now... will it go back to 7.8?)
Ammonia: 0.25 ppm (I'm guessing the substrate is leaking ammonia?)
I'm planning to add an algae wafer to the tank, I'm not adding the fish for a while, so we shall see. I need to get that order, which should be here next week... but it hasn't shipped yet, and then I'll order the plants, but I have to pick a day when it isn't too hot, because it has to go through Phoenix... I wouldn't be worried if it went strait here, but Phoenix is hot... really hot... But anyway, I'm going to be planting and only after all that is done THEN I will get a snail... So we shall see.
spreadtoothinly is offline  
post #34 of 70 (permalink) Old 08-03-2013, 01:25 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 44
OK, I put in the algae wafer yesterday, so how often should I check for ammonia? Every other day? What?
spreadtoothinly is offline  
post #35 of 70 (permalink) Old 08-04-2013, 10:28 AM Thread Starter
Member
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 44
I checked ammonia today, and it's still at 0.25 ppm, so I put in another algae wafer.
spreadtoothinly is offline  
post #36 of 70 (permalink) Old 08-05-2013, 08:05 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 44
The package came! But the bio-wheel replacement I ordered is too small. :( So I decided to try out the one that came with it. So I put it in and I come back... maybe half an hour later, and EVERYTHING has been splashed... I think I'll skip the bio-wheel, it doesn't NEED it... Anyway... TIME TO ORDER THOSE PLANTS!!
spreadtoothinly is offline  
post #37 of 70 (permalink) Old 08-06-2013, 02:10 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 44
I tested the water again today. It still says 0.25, so I put in another wafer (the only food I have at the moment) in, for a grand total of three wafers. They came with the tank, so I don't know how old they are, is it possible they are too old, and are not producing ammonia?
Also, I ordered the plants this morning! but if I understand correctly it won't be here till the 16th...
I don't think I'll be doing the snail after all, or at least not now. I would like to, but I don't have a hood, so they can climb out. :(
spreadtoothinly is offline  
post #38 of 70 (permalink) Old 08-06-2013, 02:25 PM
Member
 
Aurie's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Portland, Oregon
Posts: 316
I have a lot of snails in my 20 including a nerite and a mystery snail and they don't climb out. I guess they could if they wanted too.
Posted via Mobile Device
Aurie is offline  
post #39 of 70 (permalink) Old 08-06-2013, 03:20 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 44
Quote:
I have a lot of snails in my 20 including a nerite and a mystery snail and they don't climb out. I guess they could if they wanted too.
Hmmm... Well, I think I'll try that, lets hope it DOESN'T want to!

I forgot to mention, before I tested the water I topped it off, about two gallons. (De chlorinated of course) Also, is it normal for the water to get cloudy? I assume so, but I want to make sure.
spreadtoothinly is offline  
post #40 of 70 (permalink) Old 08-08-2013, 11:33 AM Thread Starter
Member
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 44
Tested again, this time all of them. So here goes!
Ammonia 0.25 (added another algae wafer)
pH: +7.6
High Range pH: 8.2
NitrAte: 0
NitrIte: 0
We shall find out tomorrow, about the plants. Either they will come tomorrow, or a week after tomorrow...
spreadtoothinly is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Betta Fish and Betta Fish Care forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome