Opinions on two new NPTs - Betta Fish and Betta Fish Care
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 4 (permalink) Old 03-14-2013, 10:55 AM Thread Starter
VJM
Member
 
Join Date: Feb 2013
Location: West Palm Beach, FL
Posts: 591
Opinions on two new NPTs

Tank 1: Deep Blue Betta 5 (just under 3 gallons), with a Solar Flare mini clip on LED light, and an Azoo Palm filter. Runs about 78* with a Hydor Theo heater. Has been set up for about a month.

Contains a small driftwood arch, and a ton of plants. Moss, rotala, swords, vals, crypts, pennywort. It's about 75% planted. Plants are growing well, just fought off an algae outbreak (left the light on too long).

Got some hitchhiker pond snails and copeopods, and they are doing well. No fish yet.

It registered Nitrate once, at the lowest level on the API drops kit, and ammonia once at the lowest level. All readings since then have been zero, zero, zero.

Tank 2: 2.5g rectangle, desk lamp with a fluorescent Colormax bulb (about 2-3" from the water surface), Azoo Palm filter. Runs about 80* with an Archaea mini heater. Has been set up for about 20 days. No fish.

Heavily planted, but some different types than Tank 1. Wisteria, bacopa, watersprite, vals, mini swords, a crypt. About 80% plant cover. Plants are going through a terrible melt down, and almost all of them are not really growing.

Has been zero, zero, zero when tested- until today. Today, nitrites were off the chart, nitrates were 2.0, but still zero ammonia. I changed the water.

What is going on here? I am pretty sure the plant issue is due to the difference in light. Is the 2.5g cycling correctly? Why no ammonia ever? Is Tank 1 doing a silent cycle?

Thanks so much for any opinions/ advice. I read the stickies, but not seeing ammonia has me confused.
VJM is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 (permalink) Old 03-14-2013, 11:12 AM
Member
 
Nothingness's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Location: Ontario, Canada
Posts: 287
delete me
Nothingness is offline  
post #3 of 4 (permalink) Old 03-14-2013, 01:05 PM
ao
Member
 
ao's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: NYC
Posts: 6,440
It's normal to hae across the board zero in a healthy planted tank.
The melting plants are probably causing the spike...unless ofcourse the soil os leeching.
Plants do prefer a lower temperature... could also be the cause for the melt.
The wisteria and the sword should be doing fine?
ao is offline  
post #4 of 4 (permalink) Old 03-15-2013, 06:22 AM Thread Starter
VJM
Member
 
Join Date: Feb 2013
Location: West Palm Beach, FL
Posts: 591
Thank you! I turned the heat down a bit, and I will be retesting today. We'll see if my little tanks are continuing to cycle!
VJM is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Betta Fish and Betta Fish Care forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
The time has come. Setting up my two 3 gallon NPTs! lilyth88 Planted Betta Tanks 10 03-08-2013 11:19 AM
A Few Questions on NPTs Nicci Lu Planted Betta Tanks 5 02-22-2013 05:00 PM
For those whi want to do NPTs ao Planted Betta Tanks 19 10-14-2012 04:41 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome