Betta Fish Care  
Go Back   Betta Fish and Betta Fish Care > Betta Fish Bowls, Habitats, and Accessories
Check out the eBook Betta Fish Care Made Easy
betta fish
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 11-20-2012, 05:17 PM   #1 
cjz96
Member
 
cjz96's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Philadelphia, PA
Question Cycling question. Please help. Confused

Sunday, the 18th I set up a 55 gallon with eco compete substrate. BEFORE I added ANY ammonia source, the water tests came back as:
Ammonia: 0ppm
Nitrite: 0ppm
Nitrate: 10ppm
I have been adding food everyday since Sunday. Today, I tested the water and it came back as:
Ammonia: 0ppm
Nitrite: 0ppm
Nitrate: 20-40ppm
Could my tank have already cycled? I was preparing to wait 6-8 weeks. lol. Could it have been the eco complete that cycled the tank? It claims to already contain bacteria for cycling. Thanks.
cjz96 is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2012, 06:28 PM   #2 
Wendyjo
Member
 
Join Date: Oct 2012
Hmmm, that doesn't sound right. The Eco does have some bacteria in it, but it shouldn't have cycled the tank before you even added a source of ammonia. When I cycled my 40g with Eco it still took about 7 weeks.

Try testing your tap water for nitrate and see if you get a reading.
Wendyjo is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2012, 07:04 PM   #3 
cjz96
Member
 
cjz96's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Philadelphia, PA
Quote:
Originally Posted by Wendyjo View Post
Hmmm, that doesn't sound right. The Eco does have some bacteria in it, but it shouldn't have cycled the tank before you even added a source of ammonia. When I cycled my 40g with Eco it still took about 7 weeks.

Try testing your tap water for nitrate and see if you get a reading.
I have, and the test came back negative for nitrates.
cjz96 is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2012, 08:05 PM   #4 
Wendyjo
Member
 
Join Date: Oct 2012
How much food are you adding? Do you have any straight ammonia you can add to test it a bit further?
Wendyjo is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2012, 02:01 PM   #5 
cjz96
Member
 
cjz96's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Philadelphia, PA
Quote:
Originally Posted by Wendyjo View Post
How much food are you adding? Do you have any straight ammonia you can add to test it a bit further?
Not at the moment, no. I am using food until I can get my hands on a pure ammonia source. I am using a good amount, since it is a 55gallon.
cjz96 is offline   Reply With Quote
Old 11-22-2012, 10:04 AM   #6 
Hallyx
Reference Team
 
Hallyx's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Fungus corners
What kind of filter media are you using? What kind of food (fishfood flakes or pellets, I presume)?

You are most assuredly not cycled. I'm willing to guess that something in the Eco Complete is leaching nitrate. Let me research it and get back to you.
Hallyx is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
im so confused,,cycling! prodrumernate Betta Fish Bowls, Habitats, and Accessories 7 08-04-2012 11:52 AM
Confused about cycling sparkyjoe Betta Fish Bowls, Habitats, and Accessories 4 03-21-2012 12:18 AM
A bit confused about cycling :( Jennuhrrific Betta Fish Bowls, Habitats, and Accessories 8 12-12-2011 08:25 AM


All times are GMT -5. The time now is 05:24 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.