Betta Fish Care  
Go Back   Betta Fish and Betta Fish Care > Betta Fish Bowls, Habitats, and Accessories
Check out the eBook Betta Fish Care Made Easy
betta fish
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 11-14-2012, 08:05 PM   #1 
callistra
Member
 
callistra's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Do you have an aquaclear filter?

I am wondering how many people have a grinding noise from the motor and how many are silent?

I bought an aquaclear 20 and it was dead silent except the sound of the water trickling. When I moved my tank I messed up and plugged it in before I filled it with water. It made an awful sound and whole it quieted down with water I could hear a grinding noise.

I bought a new filter and it grinds even louder right out of the box.

I did some online research and it seems this is not an uncommon problem. Some people have claimed to go though as many as three filters all with various degrees of grinding.

I am really kicking myself for messing up my silent one :(

So my question is, how many of your filters are truly silent and how many grind?
callistra is offline   Reply With Quote
Old 11-14-2012, 08:10 PM   #2 
LebronTheBetta
Member
 
LebronTheBetta's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: MD
Mine only grinds if there isn't any water in the filter itself... Besides the water getting poured out, it's pretty silent. I have the model AquaClear 30, though. I'm sorry your filter got messed up, I can only tell you what happened IME.
LebronTheBetta is offline   Reply With Quote
Old 11-14-2012, 10:52 PM   #3 
paloverde
Member
 
Join Date: Nov 2012
Location: Las Vegas
Have you pulled out the impeller, and checked to see if it has something wound up on the shaft? Grinding noise is usually caused from something causing an imbalance while the impeller spins. Also check the housing perhaps something is in it. Running the filter without water can cause warping, water cools the moving parts, thus warped parts become imbalanced.
paloverde is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2012, 12:04 AM   #4 
callistra
Member
 
callistra's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
My understanding is I should just be able to pull it apart but it's not moving easily and I'm afraid I'm going to break it.. a video tutorial might be helpful.
callistra is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2012, 12:14 AM   #5 
paloverde
Member
 
Join Date: Nov 2012
Location: Las Vegas
Quote:
Originally Posted by callistra View Post
My understanding is I should just be able to pull it apart but it's not moving easily and I'm afraid I'm going to break it.. a video tutorial might be helpful.
See if hagen/aquaclear site has any, or youtube, ... I'm sure youtube has one.
paloverde is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2012, 01:20 AM   #6 
Kytkattin
Member
 
Kytkattin's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: California
I have 4 Hagen Aquaclear filters. They all run quiet, even the one for a 70 gal tank. It really does sound like a cleaning issue. Read the instruction booklet, it tells you how to take it apart so you can clean it. When it starts to make noises it either is because it needs to be cleaned or because a bubble is going through it.
Kytkattin is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2012, 01:32 AM   #7 
kfryman
Member
 
kfryman's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: Fremont, CA
Totally silent, sometimes with new ones you need to try to break them in a bit. Everything I have heard is always positive from other people.
kfryman is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2012, 05:41 PM   #8 
RaptorX8
New Member
 
RaptorX8's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: Tampa Bay area, FL
I have fans louder than my AquaClear 20. Mine only makes horrendous noises when it hasn't primed with water. I usually have to pour some into the filter itself and run it full blast ready to push it back over so it can get all the air out.

My Marineland Penguin 200 bio-wheel does the same thing until it's primed. Then all I hear is the buzzing from the aerator.
RaptorX8 is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2012, 05:42 PM   #9 
callistra
Member
 
callistra's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Well I pulled it apart and it looks perfectly fine and totally clean/new/balanced/normal. And the new one grinds straight off even louder than the last. I know what getting the air bubbles out sounds like. That sound has gone away. The grind is in the black motor part for sure.

I guess I just need to take it back and hope I get another silent one.. wish me luck!
callistra is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2012, 06:08 PM   #10 
paloverde
Member
 
Join Date: Nov 2012
Location: Las Vegas
Quote:
Originally Posted by callistra View Post
Well I pulled it apart and it looks perfectly fine and totally clean/new/balanced/normal. And the new one grinds straight off even louder than the last. I know what getting the air bubbles out sounds like. That sound has gone away. The grind is in the black motor part for sure.

I guess I just need to take it back and hope I get another silent one.. wish me luck!
If you continue to get the grinding noise, check to see if the whole filter unit is setting level on the edge of your tank..aquaclears are really good filters.
paloverde is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
forgot to rinse aquaclear filter sponge before using... Newtonbetta Betta Fish Care 3 01-22-2011 02:53 PM


All times are GMT -5. The time now is 08:37 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.