Betta Fish Forum banner

Nacięcie nosa, blizna, choroba?

3.1K views 24 replies 6 participants last post by  Bettaluver15  
#1 ·
Nagle na jej nosie pojawia się coś w rodzaju… rozdziału; albo biała kreska… albo coś w tym rodzaju. Trudno to stwierdzić. NIE mam pojęcia, co to jest. Wyjąłem ją z akwarium, żeby móc się lepiej przyjrzeć. To na pewno nie jest jej otwarty pysk, chociaż wiem, że tak wygląda. Mamy ją od roku i zauważyliśmy to kilka dni temu. To prawie tak, jakby… gdybym nie wiedział lepiej, pomyślałbym, że się zacięła.
Jest sama w 5-galonowym akwarium i nie dodaliśmy żadnych nowych elementów ani dekoracji. Nie ma nic ostrego. Rośliny są prawdziwe, a nie plastikowe.
Jakieś przemyślenia? Czy to tylko kształt jej pyska, gdy rośnie?? Pomocy!
Dzięki!

#3 ·
Przepraszam, jestem zupełnie nowy i nie wiem, jak zrobić tę miniaturkę, ale powiększyłem, zakreśliłem i trochę rozjaśniłem! Jej usta są pod spodem, mimo że wygląda to tak, jakby to były jej usta. To nie są. Wydają się takie duże i musi być coś nie tak.
Dzięki za przeczytanie i mam nadzieję, że to pomoże!

#5 ·
Jej pysk zamyka się cały czas, patrzymy jak je i całuje palec mojego syna itp. Patrzymy jak je swoje przysmaki, bo jest taka słodka. Nie widać jej pyska na zdjęciach. Cokolwiek to jest, co wygląda jak pysk i co zakreśliłem, to nie jej pysk.

Rozumiem powody pytań i odpowiem najlepiej jak potrafię; Jestem również pracującym rodzicem uczącym w domu z chorym dzieckiem, które właśnie w tym tygodniu wprowadziło się do naszego pierwszego domu, więc będę musiał prosić o łaskę, jeśli nie będę mógł odpowiedzieć na wszystko precyzyjnie, ale oto jest:

Mieszkanie:
Ile galonów ma Twój zbiornik?
5 galonów
Czy ma filtr?
Tak, Tetra Whisper 5-10 gal
Czy ma grzałkę?
Tak, przebywa w temperaturze 80 F
Jaka jest temperatura Twojego zbiornika?
80 F
Czy Twój zbiornik ma kamień napowietrzający lub inny rodzaj napowietrzania?
Tak i uwielbia wsadzać w to tyłek i spędzać czas. 😂
Czy Twój bojownik ma towarzyszy w zbiorniku? Jakich?
Nie.

Jedzenie:
Jakiej marki karmy używasz?
Tetra Betta mini granulki i okazjonalne liofilizowane robaki
Czy karmisz płatkami czy granulkami?
Granulki
Liofilizowane?
Granulki nie, robaki tak
Jak często karmisz swojego bojownika? Ile?
Dwa razy dziennie 4 mini granulki, okazjonalne przysmaki z robaków (nigdy więcej niż 1 na raz)

Konserwacja:
Jak często wymieniałeś wodę, zanim Twój bojownik zachorował?
50% co 3-4 tygodnie
Jaki procent wody wymieniałeś?
50%
Jakie jest źródło Twojej wody?
Kranówka, uzdatniana preparatem Seachem
Czy odkurzasz podłoże, czy tylko wyciągasz wodę?
Odkurzanie podłoża
Jakich dodatków używasz oprócz odżywki? Jakiej marki odżywki?
Tylko Seachem Prime
Parametry wody:

Ammoniak: 0
Azotyn: 0
Azotan: 10
pH: 7
Twardość (GH): Bliżej 3 (w pewnym momencie było za miękkie i dodałem trochę podłoża bogatego w wapń, co naprawiło problem, ale to było wiele miesięcy temu i po tym pozostało stabilne)
Zasadowość (KH): 3.5

Objawy i leczenie:
Kiedy po raz pierwszy zauważyłeś objawy? Wczoraj zauważyliśmy nagle dziwny kształt jej nosa, jakby miała zmarszczone usta nad swoim właściwym pyskiem.
Jak zmienił się wygląd Twojego bojownika?
Patrz wyżej.
Jak zmieniło się zachowanie Twojego bojownika?
Wydaje się, że odpoczywa trochę więcej, ale właśnie się przeprowadziliśmy i czasami po podróży przez jakiś czas się uspokaja. Jej nawyki są nadal stabilne. Kiedy jest aktywna, jest bardzo aktywna. Lubi też chować się w swoich liściach i odpoczywać w swoim małym mostku.
Czy Twój bojownik nadal je?
Tak; mój syn pomyślał, że w zeszłym tygodniu miała lekkie obniżenie apetytu, ale teraz wydaje się lepiej. Czasami tak robi.
Czy zacząłeś leczyć swojego bojownika? Jeśli tak, to jak?
Nie.
Czy Twój bojownik ma jakąś historię chorób?
Nie.
Jak długo posiadasz swojego bojownika?
15 miesięcy
Czy był chory lub cierpiał na jakieś uszkodzenia w momencie zakupu?
Nie

#6 ·
Wygląda to na columnaris, a konkretnie na chorobę znaną jako choroba waty, która jest infekcją jamy ustnej wywołaną przez bakterie columnaris. Zazwyczaj leczy się ją antybiotykiem z rodziny tetracyklin, do których należą API Fin & Body lub Fritz Maracyn 2. Chociaż nie ma tego w instrukcji, antybiotyki z tej rodziny są wrażliwe na światło i zaleca się owinięcie akwarium kocem podczas leczenia, aby uzyskać najlepsze wyniki.

Oczywiście trudno powiedzieć na podstawie zdjęć, czy to, co widzę, to kłaczki w jego pysku, czy też coś w środku, co otwiera mu pysk. Ponieważ je, zakładam, że tak nie jest.

#7 ·
Dziękuję! Nie wygląda na rozmazane i tak naprawdę nie jest w jej ustach. Jest nad nimi, jakby całkowicie oddzielone. Gdybym miał porównać do ludzkiej twarzy, powiedziałbym, że jest to zasadniczo na jej „nosie”. Jakby ktoś miał linię przebiegającą przez grzbiet nosa. Jeśli to ma sens. Czy jest jakiś problem w leczeniu preparatem Fin & Body lub podobnym, jeśli to nie to?

#8 ·
Columnaris jest również nazywana "chorobą siodełkową". Niektóre typowe objawy to letarg, utrata apetytu, zmiany skórne i gnicie płetw.

Wszyscy mamy swoje opinie i metody. Ponieważ Twój Betta nie ma żadnego z powyższych objawów i jest aktywny i je, sugerowałbym wstrzymanie się z ciężką artylerią. Na razie poszedłbym drogą homeopatyczną.

Liście migdałecznika indyjskiego i zwykła herbata Rooibos mają właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Możesz wrzucić liść lub torebkę herbaty do akwarium. Jeśli woda pozostanie czysta, zaparz mocną herbatę z jednego z nich, przygotuj i dodaj do akwarium, aż osiągnie kolor jak poniżej.

Możesz również dodać sól akwarystyczną w ilości 1 łyżki stołowej na trzy galony. Jeśli masz rośliny, możesz sprawdzić dawkę.

Czy masz jakieś zdjęcia z czasu, gdy kupiłeś swojego Bettę? Lub zanim to się stało?

#9 ·
Dostałem więc zdjęcie z góry, które naprawdę to pokazuje. Mam też film, ale chyba nie można ich publikować? W każdym razie mogłem zobaczyć, jak jej mały pyszczek otwiera się i zamyka tuż u góry jej pyska i to zdecydowanie nad nim; wygląda prawie tak, jakby miała mały świni pyszczek! Cały koniec jej nosa porusza się, gdy się porusza i jest jasne, że A) nie jest połączony z jej pyszczkiem, i B) jest prawie jak wgniecenie, które owija się wokół górnej części jej pyska.
Naprawdę doceniam opinie; całkowicie rozumiem, że to tylko najlepsze opinie, jakie możesz dać. Jestem po prostu tak oszołomiony!
Mój syn powiedział mi dzisiaj po refleksji, że myśli, że była trochę bardziej nieaktywna niż zwykle i nie miała tak dużego apetytu. Ma 9 lat, więc czasami muszę naprawdę przycisnąć go, żeby uzyskać odpowiedzi. 😅 Ale teraz jest tak zmartwiony.
Cieszę się, że to zauważyliśmy, ponieważ mieliśmy zamiar dodać 3 kiryski i kilka nowych roślin do jej 10 galonów (są teraz w kwarantannie), więc umieszczę je gdzie indziej, dopóki nie zobaczymy, co się dzieje.
Potraktuję wodę dziś wieczorem i zobaczę, co się stanie.

#11 ·
Columnaris nie jest również nazywana chorobą siodełkową. Columnaris to ta sama bakteria, która powoduje chorobę siodełkową, ale tak się ją nazywa, gdy atakuje płetwę grzbietową.

Na podstawie zdjęcia OP pomyślałem, że OP odnosił się do tego, że jego pysk jest stale otwarty i do początku czegoś, co wygląda jak meszek w jego pysku.

Czekam na film z YouTube.

#12 ·
Dr. Betta - całkowicie rozumiem, dlaczego tak może się wydawać. Nie, jej pysk otwiera się i zamyka dobrze. Właściwie kilka minut temu mogłem usiąść na wysokości jej oczu pod nowym, jasnym oświetleniem zbiornika, a kiedy patrzy na ciebie prosto i możesz zasadniczo zajrzeć jej do pyska, nie widać nawet dziwnego kształtu i wygląda na to, że nic się nie dzieje. Wygląda idealnie normalnie z perspektywy na wprost.
W każdym razie, oto link do filmu. Można zobaczyć z góry, że jej pysk marszczy się i rozszerza, otwiera się i zamyka, gdy pływa, i jest prosto przed nią, a zmiana chorobowa lub cokolwiek to jest, jest bardziej z tyłu. Wydaje się, że nie ma żadnego meszku ani niczego innego poza wyraźnymi wgnieceniami i przebarwieniami. Poza tym moje dzieci rozmawiają w tle i nawet nie sprawdziłem, co mówią, więc… cieszcie się wglądem w nasze życie domowe. 🤣🤷🏼‍♀️

#14 ·
Mieliśmy tę samą myśl, ale w jej akwarium jest to od miesięcy i miesięcy. Oto ono (ona się chowa).
Po pewnych badaniach obawiam się, że to columnaris, ale nie jestem do końca przekonany. Czuję, że jeśli to to, to możemy mieć kłopoty. Ale może to uraz, który dziwnie się zagoił.

#16 ·
Ok, nie widziałem wcześniej tego problemu, ale oto moja ocena.
Jeśli kiedykolwiek oglądałeś bettę jedzącą w zwolnionym tempie lub otwierającą szeroko pysk, by w zasadzie "ziewać", zobaczysz, że zaokrąglone wargi nie są przymocowane do twarzy, ale są utrzymywane przez małą, wysuwaną błonę. To najprawdopodobniej separacja, którą widzisz, 'wargi' nie cofnęły się w pełni.
Dlaczego się to stało, nie jestem pewien, może to być uszkodzenie lub wzrost wokół obszaru twarzy. Pierwszym krokiem jest leczenie grzyba (jeśli nadal występuje biały, watowaty wzrost). Możesz trzymać się konserwatywnej drogi, jak widzę w tym wątku, lub spróbować kuracji przeciwgrzybiczej lub kąpieli w błękicie metylenowym (możemy wyjaśnić, jeśli chcesz). Jeśli nadal ma problemy, możemy spróbować antybiotyków na ewentualny problem bakteryjny, ale jeśli jest to genetyczne, nie da się z tym nic zrobić.
Nie znam się zbytnio na samicach, ale wygląda na nieco zbyt zaokrągloną, co mnie martwi.

#17 ·
Nigdy nie było żadnego watowatego wzrostu ani grzyba jakiegokolwiek rodzaju. Wydaje się, że to nieporozumienie z jednego z postów. Istnieje jednak nadal możliwość wystąpienia Columnaris, którą teraz leczę zapobiegawczo.
Martwimy się również tym, jak okrągły wygląda jej brzuch, chociaż dziś rano wyglądał o wiele lepiej. Ale teraz nie jadła od ponad 24 godzin i spędza dużo czasu ukrywając się w swoim pniu. Trzeba przyznać, że przenieśliśmy ją do nowego zbiornika (który odnowiliśmy jako zbiornik kwarantanny, podczas gdy to ustalamy), więc może to być po prostu nowe środowisko. Ale w tej chwili bardzo uważnie ją obserwujemy i mam nadzieję, że brak apetytu jest tylko tymczasowy.
Jej twarz wygląda dziś lepiej, ale zrobienie zdjęcia jest niemożliwe, ponieważ cały czas się chowa, a kiedy wyskakuje, wszyscy podbiegamy, żeby ją obserwować, aż znowu się schowa.
Zasadniczo, moim obecnym planem jest leczenie wody na wypadek bakterii w przypadku Columnaris, kontynuacja obserwacji i ewentualne wypróbowanie kąpieli solnych.
Jeśli nie będzie jadła do środy, to będą 3 dni bez jedzenia i być może będziemy musieli pomyśleć o tym, co dla niej najlepsze. 😢 Jest naszą pierwszą, ale dużo się nauczyliśmy i jest z nami od półtora roku bez żadnych problemów do tej pory, więc jestem pewien, że jeśli zdecydujemy się kontynuować hodowlę ryb.

#18 ·
Och, Veloran, przepraszam, że też nie powiedziałem: dzięki za informacje o anatomii, zawsze bardzo przydatne! Ta... luka, zgaduję? Wydaje się dziś zauważalnie mniejsza, co jest interesujące.

#19 ·
Mała aktualizacja. Po dwudniowym oczyszczaniu wody jej nos wygląda dla mnie znacznie lepiej, co jest wspaniałe. Nadal wydaje się ospała i spędza dużo czasu na swoich kłodach, ale często wypływa, żeby popływać po akwarium. Pozostawiliśmy ją dziś dłużej w ciemności niż zwykle, żeby mogła odpocząć.
Nadal jednak nie chce jeść. Patrzy prosto na jedzenie i tylko cofa się trochę, a potem odpływa.

#21 ·
Ja też. Ona już wcześniej miała dzień bez apetytu i potem było dobrze, prawie jakby czasami po prostu nie miała na to ochoty. Mamy ją półtora roku, więc widzieliśmy to kilka razy.
Ale to jest dzień 3. Czasami tylko patrzy na jedzenie, a potem je ignoruje. Ale czasami aktywnie się od niego wycofuje. Zarówno od swoich normalnych granulek, jak i od ochotek. Próbowałem nawet różnych marek, na wszelki wypadek!
Po pierwszych dwóch dniach podkręciłem naszą grę do prawdziwych leków i jej wygląd poprawił się teraz do tego stopnia, że ​​gdyby jadła, ledwo zauważyłbym coś nie tak. Wszystko inne przebiega pozytywnie. 🤷🏼‍♀️

#22 ·
Och dziwne, przepraszam, myślałem, że odpowiedziałem!

Dziś jest dzień 3. Czasami nie ma apetytu przez jeden dzień, ale nigdy więcej. Mamy ją od 16 miesięcy. Wystarczająco dużo, aby ustalić wzorce.

Martwię się. Ale wszystko inne poprawia się od czasu podawania jej wody i rozpoczęcia kąpieli w soli Epsom. Gdyby nie to, że nie je, pomyślałbym, że jest w pełni na fali wznoszącej.

#23 ·
Cokolwiek to było, traktowanie tego jako columnaris i kąpiele w soli Epsom pomogły. Po strasznym tygodniu, w którym nie chciała jeść i próbowano kilku rodzajów pokarmów, wróciła do swojego szczęśliwego, aktywnego ja, a jej drżenie wróciło do normy. Jestem taka uradowana!

#25 ·
Cokolwiek to było, potraktowanie tego jako columnaris i kąpiele w soli Epsom pomogły. Po strasznym tygodniu, w którym nie chciała jeść i próbowaniu kilku rodzajów pokarmów, wróciła do swojego szczęśliwego, aktywnego ja, a jej drżenie wróciło do normy. Jestem taka szczęśliwa!
Witaj, mam ten sam problem z moim bojownikiem. Zauważyłem to dziwne wcięcie na jego górnej wardze i myślę o zamówieniu leków jako środek ostrożności. Czy użyłeś api fin and body czy jakiegoś innego leku?